Zhodnocení sezony

04.07.2018 11:15

Dobrý den, chtěl bych Vás seznámit s průběhem a zhodnocením sezóny 2017/2018 družstva mužů, která byla značně složitá, hrubě nepovedená a velmi komplikovaná. Nejdříve se vrátím ještě o rok zpět, kdy po sice docela nepovedeném závěru sezóny minulé, kdy jsme prohráli pšt posledních zápasů, ale přesto jsme celkově skončili na velmi pěkném 3. místě okresního přeboru, se po odchodech několika hráčů zpátky do České Třebové či jinam (Hotmar, Roušar, Štěpán) anebo ukončení činnosti (Hurt), vedly debaty o tom zda vůbec přihlašovat družstvo mužů do soutěže, což jsme nakonec po doplnění kádru za odcházející hráče lehce po termínu učinili a bez jakékoliv letní přípravy naskočili do mistrovských zápasů, ve kterých družstvo vedl z pozice hrajícího kouče Martin Maco. Po dvou smolných porážkách o jediný gól na úvod se družstvu přestalo dařit a několikrát jsme inkasovali vysoké brankové příděly. Výborně jsme zahráli pouze v domácím zápase s tehdy vedoucím Brandýsem, který jsme dokázali porazit 4:2, pak opět přišel herní propad a opět vysoké porážky, kdy nás srážely hrubé individuální chyby a špatná kondice. Takže během podzimu jsme získali pouze nicotné 3 body a tudíž jsme byli beznadějně přikováni na samém dně tabulky, což po dvou velmi úspěšných sezónách, kdy jsme skončili na 2. a 3. místě téměř nikdo nečekal.

Během zimní přestávky a před jarní části sezóny, místo toho, aby se hráči semkli a pokusili se napravit velmi špatné umístění a celkový dojem, nás opustilo 11 hráčů, z toho tři hráči pouhý týden před 1. mistrovským zápasem! Někteří přišli a férově to oznámili z očí do očí ať už z rodinných nebo pracovních důvodů, což je akceptovatelné. Někteří to radši řešili telefonicky a někteří prostě přestali komunikovat a docházet a neřešili to vůbec. A nakonec poslední skupinka tří hráčů, kteří i přesto že věděli, v jaké situaci se klub a družstvo nachází a že potřebujeme po tak masivním odchodu hráčů každého jednotlivce, se neštítili pokusit si vyvzdorovat přestup do jiného družstva! Obrázek o charakteru těchto lidí ať si každý udělá sám.

Po tomto velkém zásahu do družstva jsem se pokusil sehnat náhradu za všechny hráče, kteří nás opustili a velmi vážně a reálné hrozilo, že pokud hráče neseženeme tak budeme muset ze soutěže odstoupit a to by bylo samozřejmě se značnou finanční pokutou a také velkou ostudou. To jsem nechtěl dopustit a po desítkách osobních  jednání a telefonátů se hráče podařilo sehnat a přišlo dalších 11 nových hráčů. Samozřejmě hlavním cílem bylo důstojně dohrát soutěž bez ostudy a kontumovaných výsledků.

Dokonce se podařilo sehnat nového trenéra – pana Eduarda Portlíka z Litomyšle, který byl i takovéto situaci ochoten převzít družstvo a hlavně s ním dvakrát týdně trénovat, což byla podmínka vedení. Jen tréninky jsme mohli situaci změnit a přitom potenciál na to byl. Přišlo docela velké množství mladých hráčů. Bohužel tahle snaha byla marná a podíl na tom měli obě strany. Stávající hráči, kteří po nějaké době nebyli schopni a ochotni na tréninky dojíždět a k situaci nepřispěl ani pan trenér svým přístupem k hráčům a (ne) komunikací.

Takže po tomto fiasku převzal družstvo Jarda „Mája“ Macko, který se z pozice hráče, kvůli dlouhodobému těžkému zranění kolene, přesunul na pozici kouče, za což mu patří velký dík. Bohužel, ani během jarní sezóny nebyly výsledky nijak oslnivé. Doufám, že cíl dohrát důstojně sezónu se podaří (článek je psán před posledním mistrovským zápasem) a poté bohužel nastane to, co jsem si v minulosti nikdy nedokázal představit – DRUŽSTVO MUŽŮ UKONČÍ PO SESTUPU SVOJI ČINNOST a do DO DALŠÍ SEZÓNY SE NEBUDE PŘIHLAŠOVAT ANI DO III. TŘÍDY OKRESNÍHO PŘEBORU! Důvodů je hned několik. Jednak neprobíhala, žádná tréninková činnost, jak bylo napsáno výše, hráči nebyli schopni a ochotni se na tréninky dostavovat v dostatečném počtu, což by by v družstvu hrajícím II. třídu měla být samozřejmost. Jednak špatná docházka na zápasy, kdy na spoustu hlavně venkovních zápasů jsme se složitě scházeli a bylo velmi stresující pro mne osobně obvolávat zhruba od čtvrtka řadu „kandidátů“, i z řad bývalých vysloužilých hráčů, kterým je kolem 40 let, aby mohli a nakonec museli nastoupit místo hráčů stávajícího kádru, kteří se z nejrůznějších důvodů na víkendový zápas nedostavili nebo dostavit nemohli. Ta fluktuace hráčů byla opravdu neuvěřitelná a zarážející. Mimochodem od začátku sezóny za družstvo nastoupilo více než 40 hráčů! Další důvod je ten, že momentálně jsou v kádru pouze dva stabilní hráči z Němčic, nepočítáme­‑li zaskakující veterány a nikdo další místní v kategorii mužů  už není bohužel k dispozici.

Abych jenom nehaněl, tak samozřejmě i přes špatné výsledky, se tu našla řada poctivých a charakterních hráčů, kteří si vše poctivě odmakali, plnili si vždy svoje povinnosti a měli obrovský zájem a vůli zdejšímu klubu a fotbalu pomoci. Ať už to byli místní „vysloužilci“ nebo oslovení hráči z okolí, kteří zde před léty už hráli a nechali se přesvědčit a ochotně nám vypomáhali v tomto složitém období Všem takovým poctivcům patří obrovské uznání. Na to, aby mohl fotbal v Němčicích pokračovat, bychom potřebovali mít takových hráčů zhruba 16-18 a to v současné situaci bohužel není reálné. Hráčů všeobecně všude ubývá a my momentálně nemáme hráče z vlastní líhně ani finanční prostředky na to, abychom hráče nakupovali v okolí (což stejně není úplně ideální cesta) a ti kteří mají zájem hrát, kladou pochopitelně větší důraz svým pracovním povinnostem a rodinnému životu. Také to, že se Česká Třebová rozhodla založit v nadcházející sezóně svůj B­‑tým nám naši situaci značně zkomplikovalo. Prostě hráči došli a už není kde brát. Tohle vše výše napsané jsou hlavní důvody toho, že mužský tým v Němčicích přerušuje činnost.

Na závěr mi dovolte říci, že toto rozhodnuti je pro mne osobně velmi bolestivé, protože se považuji za němčického srdcaře a patriota a na tento klub jsem byl vždy hrdý. Zklamání je to pro mne obrovské, protože nejen já ale i všichni členové vedení klubu udělali maximum proto, aby dospělý fotbal v Němčicích pokračoval, ale okolnosti jsou takové, že přes všechnu snahu a enormní úsilí se družstvo mužů zachránit nepodařilo. A je mi jasné že činnost tohoto družstva bude velice těžko obnovovat. Nedokáži odhadnout jak to bude trvat dlouho, ale pevně věřím že po nějakém čase se tým obnoví. Třeba až dorostou kluci, kteří jsou nyní v mládežnických týmech, se kterými se v Němčicích pracuje velmi dobře, ale možná i dříve. Uvidíme.

 

VAŠEK PROVAZNÍK